2013. április 12., péntek

Ír házak

Ha már leírtam tegnap a kocsi vásárlást, gondoltam ma leírom ami nekem furcsa volt ebben a házban, amikor ideköltöztünk. Körbe is fényképeztem gyorsan mindent, ami eszembe jutott.
Először ami feltűnt a csapok, a mosdónál, a kádnál két külön csap van, az egyikből hideg, a másikból forró víz folyik. Tehát ha kezet mosol, vagy lefagy a kezed, vagy megég, fogmosásnál még csak bekevered a pohár vizet valahogy, fürdésnél meg kis gyakorlattal kitapasztalható, hogy meddig kell meleget, és aztán mikortól hideget engedni, de a kézmosás durva.



A képen mindjárt látszik is, hogy a zuhany sem úgy van mint otthon, mert nem a bojlerből jön a meleg víz, hanem az a kis szerkezet, melegíti a falon oldalt. De hogy bonyolultabb legyen, nem mindenhol van így, mert a másik fürdőben, ahol csak zuhany van, ott a bojlerből jön a meleg víz csak ez a szerkezet keveri össze a hideggel. Ha a meleg víz kifogy akkor sajnos hideg vízzel kell befejezni a zuhanyozást, és csaptelep itt nincs is.


Ezeket a szerkezeteket külön kell be- és kikapcsolni, a fürdőben a mennyezetről lógó kapcsolóval,


a zuhanyzóé pedig kint van az előtérben, tehát ha elfelejteném bekapcsolni, akkor meztelenül mehetek ki a hálószobán keresztül oda bekapcsolni.


A felső kapcsolóról van szó. Az alsó a bojleré, tehát csak akkor van meleg víz ha bekapcsolom, legalább is, ha nincs fűtés, mert ha van, akkor szerencsére van egy hőcserélő ami a meleg vízet is intézi. Akkor most jön a bojler, nekem egy kicsit sokkoló volt, mert jóformán semmi szigetelés nincs rajta, csak egy réz tartály, egy ajtó mögötti fülkében, némi szivaccsal (ami be van zacskózva) körbetekerve tessék-lássék. Nem egy hőtárolós fajta....


No hát a mosogató a másik nagy örömöm, mert az sem keverős, hanem két külön cső van egy csaptelepben, a hátsóból folyik a meleg víz, az elsőből a hideg. Ezért ha nem vigyázok és túlságosan közel a csaphoz nyúlok bele a vízbe mosogatáskor, (mivel csak egy tálcás a mosogató, így folyóvízben mosogatok, még jó hogy itt nincs vízdij) akkor bizony megégetem a kezem. A fotó erről nem lett a legjobb, de azért remélem érthető.


A szennyvíz csövek a falon kívül futnak, szerencse, hogy csak nagyon ritkán vannak komoly minuszok, de ismerősök mesélték, hogy pár éve volt, és ezek a kinti csövek szétfagytak, gusztustalan volt. A képen még látszik egy zöld fémdoboz, az a kazánunk. Igen, kint van az udvaron, és nincs szigetelve a bejövő cső, ezért nem valami gazdaságos.



Viszont olajkazán, ezért az udvaron van még egy hatalmas olaj tartájunk is, és tartálykocsival hozzák az olajat, és egy olyan csővel mint a benzinkúton a tankolásnál, töltik bele.


Jól látható még hogy két kukánk van, a piros a konyhai és minden féle koszos, csatakos, szemétnek, és ami nem újrahasznosítható, ebbe csak zsákban bekötve lehet bele tenni bármit. A kék pedig az újrahasznosítható dolgoknak mint petpalack, papír, konzervdoboz, mindenféle csomagoló anyagok. Az üveget is külön kell gyűjteni, és van a Lidl parkolóban csomó konténer a válogatott mindenféle üvegnek.

2 megjegyzés:

  1. Sztem a falon kivul vezetett csovek oriasi elonye, h ha gond van veluk, nem a lakasban verik szet a falat/padlot.
    A ketcsapos megoldas sztem hatborzongato, nekunk csak a furdoszobai mosdonal van, ja meg a kadnal, de azt sosem hasznaljuk, zuhanyozunk. Nekunk (sajat a haz), kombi bojlerunk van, viszont en irigylem anyostol az airing cupboardot, frankon ott szarit ruhat, keleszti az elesztos tesztakat.
    A kazan csovet nem tudnatok magatok leszigetelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kint menő csövekkel nekem sincs bajom, ha nem lesznek komoly minuszok, tőlem oké. A mosdót utáljuk, de ez van, mi csak béreljük a házat ,ha a mienk lenne lecserélném. Mi is a bojlernél kelesztünk tésztát, de ruhaszáritásra nem gondoltam még, jó ötlet, ki fogom próbálni. :)

      Törlés