2013. október 11., péntek

2013 október az ADHD tudatosság hónapja

 
Annyit ítram már róla hogy mi ADHD-val élünk együtt, (nem csak a három fiúnk hanem a férjem és én is, csak más-más típusával) hogy most ebből az apropóból teszek ide egy kis ismertetőt annak aki nincs tisztában vele esetleg, hogy mi is ez pontosan.

ADHD- Attention Deficit Hyperactivity Disorder- Figyelemhiányos hiperaktív zavar

Az ADHD-vel élő emberek kreatívak, ötletesek, motiváltak, intuitívak, pozitívan gondolkodnak, eredeti a gondolkodás módjuk, őszinték, találékonyak, feszegetik a korlátokat, érzékenyek, briliáns gondolkodók, nagyon tudnak egy dologra összpontosítani, gazdag a képzeletük, lelkesek, viccesek, maximalisták, gyors gondolkodásúak, legyőzik az akadályokat, egyedülálló személyiségek, szenvedélyesek.

 Az ADHD-s gyermekek és felnőttek többsége kifejezetten intelligens, de az agyban található figyelemközpont működési zavara miatt nem tudnak folyamatosan egy dologra figyelni. A betegség lehet örökletes, de kialakulhat magzatkorban is, így nem nevelési probléma. A figyelemhiányos hiperaktív betegség vagy ADHD egy olyan pszichiátriai kórkép, mely főként gyermekeket és fiatalokat érint világszerte. Becslések szerint az iskolás korú gyermekek 5 %-át érinti az ADHD, azon belül is kétszer-háromszor annyi fiút, mint lányt. Mivel a betegséget még mindig nem ismerik el teljesen, az érintett gyermekek és serdülők több, mint a fele nem lesz diagnosztizálva. 
 
Megfelelő kezelés híján az ADHD negatívan befolyásolhatja az érintett gyerek és családja jóllétét. Az ADHD tünetei már hét éves kor előtt is jelentkeznek, de diagnosztizálni általában csak az általános iskola kezdete után szokták, a tünetek azonban megmaradnak serdülő és felnőtt korban is. Habár a tünetek csökkennek a serdülőkor végére és a felnőttkor elejére az emberek nem növik ki az ADHD-t, csupán különböző stratégiák használatát tanulják meg, melyekkel ellensúlyozni tudják a tüneteket.

Attól függően, hogy melyek a legfeltűnőbb tünetek, az ADHD-nak három altípusa van:
  • túlnyomóan hiperaktív ösztönös/megfontolás nélküli,
  • túlnyomóan figyelemhiányos,
  • kevert ADHD. 

Az ADHD következményei a gyermekekre, családjukra és a társadalomra nézve igen súlyosak lehetnek. A gyermekeknél alacsony önértékeléshez, érzelmi és szociális problémákhoz vezethet, iskolai előmenetelüket gyakran komolyan hátráltatja, és a családokra nehezedő nyomás esetenként igen szélsőséges lehet.

Mivel az ADHD jelentős problémát okoz a gyermekeknek és környezetének egyaránt, számos különböző kezelési módot dolgoztak ki a kórkép kezelésére , melyek elősegítik a gyermek beilleszkedését a normális mindennapi életbe. A terápiába pszichoszociális és oktatási programok, valamint  többnyire gyógyszeres kezelés is tartozik.



Sok szülőnek komoly problémát okoz, hogy gyermeke ADHD-val él, ezért igyekeznek eltitkolni gyermekük állapotát. Az ADHD-t gyakran félreértelmezik, és a gyereket "rossz gyereknek" címkézik, amit a nem megfelelő nevelés és oktatás következményének látnak. Ez azonban a legkevésbé sem igaz; az ADHD egy mentális-magatartási zavar, amivel ha a gyermek szerettei, barátai és tanárai tisztában vannak, nemcsak javíthatják kapcsolatukat a gyermekkel, de a családi élet, támogatás és megértés terén is fejlődhetnek. 



A kezelési módszereknek köszönhetően, a legtöbb ADHD-s gyermek és serdülő sikeres felnőtté válik, aki képes a normális élet élvezetére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése