2014. január 12., vasárnap

Vihardagály

Zuhog az eső, és a szél csapkodja az ablakhoz, két hétig ezt hallgattuk, és most tegnap este óta megint ezt hallgatom folyamatosan. Erről eszembe jutott, hogy itt nagyon nagy viharok voltak és én nem is nagyon írtam róla, pedig ezzel volt tele a média, vörös riasztást adtak ki az egész szigetre. 
Úgy alakult idén, hogy több ok együttes hatása miatt, egészen rémisztő árvizeket és egy csomó kárt okozó vihar tarolt a partokon, és a nagyobb városokban is. Karácsonykor aztán utána pár nappal szintén és január 6.-án is ilyen nagy vihar volt, és a közbeeső napokon sem maradt abba, csak nem volt talán olyan erős.
Nem tudom mennyire vagytok járatosak benne, ezért leírom nagyjából, hogy érthető legyen, ugye addig mindenki tudja hogy az ár-apály jelenséget a Hold és a Nap tömegvonzása okozza az óceánokon.
Először is  január 1.-én volt telihold  és a legmagasabb dagály újhold és holdtölte idején van, amikor a Nap és a Hold egy egyenesbe esik, és erősíti egymás gravitációs hatását.
Másodszor a Hold földközelsége idején jóval nagyobb vonzást fejt ki a földi víztömegekre. A legnagyobb dagályszintek akkor fordulnak elő, amikor  Föld napközelsége idején (decemberben) az újhold, illetve a holdtölte a Hold földközelségével esik egybe.
Harmadszor a vihardagály amit két természeti jelenség egyidejű jelentkezése vált ki. Kialakulásához szükséges a tenger felől érkező viharos erejű szél, illetve az ezzel egy időben bekövetkező dagály. A szél ereje a partvonal felé áramló tengervizet a szárazföld belsejébe szorítja fel, a beáramló víz visszaduzzasztja a folyók vízszintjét, ezért a vihardagály jelenséget a szárazföld belsejében lévő területeken is észlelni lehet.
A vihardagályok elsősorban a téli félévhez köthetők. Különösen súlyos vihardagályok jöhetnek létre, amikor a jelenség a folyókon levonuló árhullámmal egy időben keletkezik.
A negyedik ok pedig pontosan ez volt, hogy már hetek óta rengeteg eső esett és a folyók medrei maximálisan megteltek, az árhullám ezerrel haladt az óceánba, tengerbe.
Ezek az egymást követő viharok ugyanannak az időjárási jelenségnek a következményei, amely az Egyesült Államok és Kanada északkeleti térségeit sújtó szélsőséges hideget és rendkívüli havazást okozta, és erről a magyar média is elég sokat irt. Az Atlanti-óceán felől érkező, az Egyesült Államok keleti partvidékén kialakult, rendkívül intenzív alacsony nyomású zónákat a magas légköri, nagy sebességű széláramlás hajtja át egymás után az óceánon, egyenesen ide az Ír szigetre, és ebből kapott Nagy-Britannia is.
Tehát ezért történt, hogy Dublinban, Corkban, Limerickben, és még egy csomó más városban ahol folyó torkolat van, a víz kiöntött a rakpartokon, és átfolyt a gátakon, a reggeli és a késődélutáni dagálykor. Sok helyen az óceán partján Kerry és Clare megyében megsemmisültek a strandok, elvitte a víz a homokot, csak a kavics maradt a partokon, és a wc, zuhany, vizimentő állomások is megsemmisültek a parkolókkal együtt, a helyükön puszta part, vagy törmelék halom van most, pedig itt kék zászlós strandok voltak, tavaly mi is meglátogattunk többet is. A parti sétányokból is rengeteg tönkre ment, és a parti őrség egyik épületét is megsemmisítette a vihar a drága felszerelésük nagy részével együtt. Mólókon, part menti parkolókban hagyott kocsikat vitt el az óceán, és parti golfpályák semmisültek meg, mert ilyen viharokat évtizedek óta nem tapasztaltak, és nem is számított rá ezért senki.
Cork-i képeken látszik, hogy a Lee folyó, ami még december elején amikor Dénest vittük a kórházba a lábával, éppen csak a meder alján folydogált a töltésből több méter látszott, az most szépen elöntötte a belvárost.




 Az országból minden felől ilyen képeket lehet látni.

És ez itt Lahinch, itt fürdött Áron és Domi nyáron a viharos nagy hullámokban, amikor a Moher szikláknál voltunk.



 


Szomorú látni ezt a sétányt ilyen állapotban, amikor fél éve még itt sétáltunk, az itt lakóknak nem lennék a helyében, nagyon félelmetes lehetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése