2014. január 17., péntek

angol vizsga?

Kedden újra indult az angol tanfolyamom, ez egy kicsit érdekes lesz, mert eljutott a csoport arra a szintre, hogy nyár elején benevezhetünk a FETAC 3 angol nyelvi vizsgára, persze csak akkor ha a tanár is javasolja majd. Ez egy olyan szintű vizsga, nem angol anyanyelvűek számára angolból, mint amit a 3 év gimi után tesznek le az itteni fiatalok mondjuk franciából, vagy németből (Dominak is lesz ilyen jövőre). Nagyrészt beszélni kell, illetve a szóban kapott utasításokat követni, és egy kevés írásos teszt is lesz benne. Ha ezt sikerül letenni akkor ezzel a vizsgával már lehet jelentkezni itteni tanfolyamokra, vagy (olyan mint az otthoni OKJ-s) szakmák kitanulására, mert ez tanúsítja hogy tudok angolul. Fogalmam sincs hogy az itteni FETAC level rendszer minek számít a nemzetközi A, B stb nyelvvizsgák között, de mivel nem tervezem, hogy mostanában másik angol nyelvű államban éljek, hát nem is számít igazán. Egyrészt nagyon örülök a lehetőségnek, hogy megpróbálhatok felkészülni rá, hiszen ez egy ingyenes nyelvtanfolyam, másrészt viszont be vagyok tojva rendesen tőle, mert én nem vagyok jó vizsgázó, nagyon parázós vagyok. Na mindegy, majd meglátjuk mi lesz, lehet el sem érem azt a szintet ami kéne hozzá a nyár elejéig....
Sajnos Áron megbetegedett, csúnyán köhög, ma délutánra van időpontja a dokihoz, és Dénes is újra köhög pedig a decemberi tüdőgyulladásra végig szedte a gyógyszereket, ezért ő is vissza kell menjen vizsgálatra, remélem nincs nagy baj egyikőjüknél sem.
Györki már második hete jár a tojás farmra, napi 3 órát dolgozik, és ezért napi 16 km-t biciklizik, ez jót tesz a kondijának, két hét alatt a reggeli 8 km-t 50 percről lefaragta 35 percre, és még lehet, hogy fejlődni fog. Viszont ez még mindig nem egy bejelentett munkahely, csak egy alkalmi munkának tekinthető fekete meló, szóval jó lenne ha találna jobbat, mert jelenleg ez még a saját, külön élete elkezdéséhez kevés. Arról nem is beszélve hogy ha megbetegedne akkor a munkát is elveszítené és az orvosra sem volna pénze, tehát továbbra is kiszolgáltatott helyzetben van, és csak máról holnapra tud tervezni (persze itt vagyunk neki, és ezért nincs ezzel baj, csak a saját lábon megállás, ami nem megy). Jó lenne már látni ahogy büszke felnőtt, dolgozó ember, a társadalom megbecsült tagja, ettől rendeződne sok minden benne és körülötte.
Már csak Domiról nem írtam, neki is volt egy fejfájásos estéje, azt hittem beteg lesz megint, de végül még igazi láza sem lett és másnap már ment is suliba. Az iskolai teszt eredményei még mindig nem lettek kipostázva, már nagyon várom pedig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése