2014. január 13., hétfő

Sunbeam hajóroncs

1903. január 3.-án hajótörést szenvedett a Sunbeam nevű 1860.-ban épült, 84 tonnás vitorlás hajó az Ír partoknál, Kerry megyében a Rossbeigh strandnál. A roncs azóta is a parton állt, és az eltelt 111 év alatt eléggé elpusztult a teteje, de maga a hajótest a homok alatt jól konzerválódott és turista látványosság, illetve kedvelt fotó téma lett. A neten rákeresve rengeteg fotót lehet találni róla, ahogy a homok alól kilógnak a fa részek.



Aztán jöttek az elmúlt hetek viharai, és a roncsból eltüntette a homokot, és a hajó az évszázadnyi pihenő után újra úszott a vízen. Igaz csak kb. 300 m-t de akkor is, ahhoz képest, hogy milyen régen nem mozdult.... Sajnos megjelentek a szuvenír vadászok és elkezdték széttördelni, ezért a hatóságoknak őriztetnie kell, és vissza lesz temetve a homokba, mert a Nemzeti Műemlék törvény értelmében védett, és csak így lehet megvédeni a rongálóktól, és a fa is így konzerválható leginkább. Íme egy friss fotó:

és ha valakit érdekel egy cikk angolul: http://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/moves-to-protect-kerry-shipwreck-displaced-by-storm-1.1650139

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése