2016. szeptember 10., szombat

10 dolog amit szeretek Írországban

Augusztus 18.-án volt az évfordulónk, hogy négy éve megérkeztünk Írországba. Ennek kapcsán átgondoltam, miért is szeretek itt élni. Persze van egy csomó más oka is, de az nem elsősorban Írországra jellemző, hanem valószínűleg egy másik nyugati országban is így lenne, meg az anyagi helyzetünk javulásával függ össze.

1. Itt soha nem vagy túl öreg semmihez

Ha 70 éves nénivel találkozol a pubban szombat éjjel, vagy a diszkóban ünnepli valaki a 60. szülinapját, esetleg csajbuli van néniknek valamelyik szórakozó helyen, senki nem lepődik meg és nem néznek furcsán. Ha a parkban ahova futni járok, öreg nénik és bácsik jönnek szembe kocogva, mp3 lejátszóval a fülükben, vagy a szabadtéri kondigépeket használják, mindennapi dolognak számít. Az hogy járókerettel elbotorkálnak az egy-két éves kocsihoz, beülnek a kormányhoz, aztán elindulnak a dolgukra, teljesen megszokott. Hogy 80 éves anyókák is divatos, élénk, színes ruhákban járnak, és bácsik szintén mai divat szerint felöltözve, szerintem szívderítő látvány. Érzem ha egyszer öreg leszek, itt akkor is jól fogom érezni magam a bőrömben.

2. Bárkivel, bármikor, bárhol, lehet váltani pár barátságos szót

Nem kell hogy ismerd, csak elég, ha egy sorban álltok a pénztárnál, amíg vártok, megbeszélitek az időjárást. Ha nézelődsz a piacon, melletted megszólal valaki, és már meg is vitathatod vele az előtettek levő árut, hogy milyen szép, friss stb. Ha útbaigazítás kell készségesen segítenek.

3. Az emberek alap természete vidám

Ha vezetés közben elbénázol valamit, mosolyogva intenek, hogy menj csak. Ha valaki a pénztártól visszaszalad valamiért és feltartja a sort, nevetve mondják hogy hát valami kimaradt. Nem zsörtölődnek feleslegesen, nem agresszívek a váratlan helyzetekben, és elnézőek ha hibázol. Mosolygó emberek vesznek körül többnyire.

4. Ami a te dolgod, az csak rád tartozik

Ha megállsz az út közepén beszélgetni, kikerülnek, nem szólnak be, nem lökdösnek, nem vágnak pofákat. Ha a gyereked hisztizik és a földön fetreng, nem látnak el kéretlen tanácsokkal, nem bámulnak, esetleg rád mosolyognak, vagy a gyerekre és mennek tovább. Ha hétköznap délben jelmezben vonulsz végig az utcán, rád mosolyognak és mennek tovább, esetleg megdicsérik, hogy milyen klasszul nézel ki. Nem mutogatnak, nem pusmognak, nem hülyéznek le a nézésükkel. Ha viccesen nézel ki akkor nevetnek és ennyi. De mégsem közömbösek, ha baj van segítőkészek, és szívesen megtesznek érted mindent, hogy segítsenek.

5. Nem furcsa ha sportolsz

Szinte mindenki sportol valamit, ha ideje engedi, ha mást nem gyors gyaloglást. Ha futsz a városban, senki utánad sem fordul, és nem ciki sport ruházatban mutatkozni, vagy izzadtan, csapzottan éppen sportolni, akkor sem gáz, ha láthatóan dagadt vagy. Ez nagyon jó érzés nekem.

6. Nem kell beengedned a lakásodba senkit, ha nem akarsz

Itt barátkozni nyilvános helyen szokás, csak nagyon ritka, hogy valakit meghívnak magukhoz. Inkább a pubban tartanak szülinapi partit vagy keresztelő utáni összejövetelt. De a találkozzunk már valamikor, is azt jelenti, hogy igyunk valahol egy teát vagy kávét.

7. Nincs szükséged státuszszimbólumokra

Az autó kiválasztásánál a praktikus szempontok számítanak, nem a szomszéd véleménye, és ez így van az egyéb dolgokkal is mint tévé, vagy óra, vagy telefon. Vagy azért veszik, mert tetszik ahogy kinéz, vagy mert olyant tud amire szükségük van. Az iskolában egyenruha van, senki nem nézi, hogy márkás e a másik ruhája, ha sulin kívül összefutnak, nincs jelentősége a ruhának. Az sem érdekes hol és mit dolgozol, ha tisztességgel megdolgozol a pénzedért. Senki, sehol, soha  nem nézte le Áront, mert húsgyári melós és nem atomfizikus.

8. Soha nincs igazán hideg tél

Ez külön kedvencem, mert utálom a havat, és a mínuszokat, itt a négy év alatt talán 10 napon esett a hó, de soha nem maradt meg, még aznap elolvadt.

9. A bizalom megvan feléd eleve, ha nem élsz vissza vele

Ha elfelejtesz valamit kifizetni küldenek emlékeztetőt, hogy elfelejtetted, nem fenyegetőznek elsőre. A pénztár az üzlet belsejében van, és az áruk között mész végig kifelé, miután fizettél. Ha visszaviszed pár hónap múlva a robotgépedet a boltba, hogy nem működik rajta az egyik gomb, nem érted miért, akkor nem gyanúsítgatnak, hogy biztos nem rendeltetésszerűen használtad, hanem elnézést kérnek, és adnak egy újat.

10. A rendőrök, a rendőrség (itt Gárda a neve) segítőkész, kedves és profi


Háromszor volt szükségünk rájuk, és kellemes meglepetés volt a hozzáállásuk. Nem éreztük, hogy áldozatként gyanúsítottak is lennénk, hanem mellettünk álltak segítettek, információval láttak el. Végül megoldották, az elkövetőt elfogták, és pár hét múlva felhívtak, hogy a tárgyaláson (ahol elég volt az írásos vallomásunk és a fényképek, nem kellett megjelennünk) milyen ítélet született. Biztonságban érezzük itt magunkat, mert tudjuk hogy számíthatunk rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése