2015. december 20., vasárnap

Guinness

Előre szólok, nem szeretem a sört, soha nem ittam Guinness-t,
de most olvastam róla egy érdekes dolgot és ha már ez egy írországi blog akkor ez is belefér, ja és családom férfi tagjai nagyon szeretik.

Szóval van benne egy fehér műanyag golyó, kb. 3 cm átmérőjű,
ezt már régóta tudom, de azt hittem azért, mert elég sűrű, és ez felkavarja fogyasztás előtt, de nem.
A kis golyót floating widget-nek hívják, ami a dobozos söröknél arról gondoskodik, hogy felbontáskor szinte ugyanolyan hab képződjön, mint amikor frissen csapolják a sört. A műanyag golyón két lyuk van, a nagyobbikba a gyártás során nagy nyomással nitrogént töltenek, majd lezárva a dobozba teszik. A feltöltéskor a dobozt is nagyobb nyomással látják el a környezetéhez képest. A kisebb lyuknál előre meg van gyengítve a gömb, hogy ott tudjon majd kinyomakodni a nitrogén, és úgy alakítják ki, hogy a dobozt kinyitva a nitrogén kiszabaduljon belőle (de ameddig a doboz zárva van, véletlenül se szivárogjon), és csak ezen a kis lyukon át sehol máshol. A kis fekete pötty ahol kilukad.
Nyitáskor a dobozban csökken a nyomás, a golyó a kitörési ponton kinyílik, és a nitrogén a golyó kisebbik lyukán át néhány másodperc alatt szétáramlik a dobozban. Így sokkal krémesebb hab keletkezik. A sört ilyenkor azonnal egy pohárba kell önteni, mert a hab miatt kifut különben. Nálunk a fiuk már számítanak erre, ezért nyitás után azonnal a szájukhoz emelik, és leszürcsölik ami kifut.
Ilyen golyócskákkal főleg az ír Guinness sörökben lehet találkozni, de más ír, brit és esetenként francia sörben is előfordulhatnak. 


5 megjegyzés:

  1. A speciális szűrését nem is említetted,Halhólyagon át szűrik a főzdében a sört és ettől van egy speciális aromája.Ez ellen tüntettek az vegánok, hogy így számukra fogyaszthatatlan és ez tűrhetetlen.

    VálaszTörlés
  2. A speciális szűrését nem is említetted,Halhólyagon át szűrik a főzdében a sört és ettől van egy speciális aromája.Ez ellen tüntettek az vegánok, hogy így számukra fogyaszthatatlan és ez tűrhetetlen.

    VálaszTörlés