2016. július 9., szombat

Dénes érettségi

Dénes túl van az érettségin, megcsinálta...  Mivel Dénes adhd-s  ezért járt neki a figyelem zavar miatt, hogy egy külön teremben egyedül, egy tanár felügyelete alatt írhassa meg a teszteket. Mivel koordinációs problémái is vannak és ennek következtében elég olvashatatlanul ír, ezért laptopon írhatta meg az összes olyan tesztet, amiben nem rajzolnia kellett, illetve a magyar tesztet kézzel írta, mert itt nincs magyar billentyűzetű laptop a sulinak, és a tesztre csak megadott idő állt rendelkezésre, ezért a betűkombinációval írt ékezetes magyar betűk túl lassan mentek volna, a teszten viszont számít a helyesírás is, tehát nem elhagyhatók az ékezetek. Így végül is azt az egy tesztet kézzel írta meg.
Június 8.-án kezdődött, az angol tesztel, ami két napig tartott, aztán következett a matek teszt, ami szintén két napos volt, ezekből a tárgyakból csak alapszinten kellett vizsgáznia. Pár nap pihenő után következett a művészettörténet teszt, mert a rajz részét a művészeti vizsgának már május közepén be kellett adni osztályzásra, ebből emelt szintű vizsgát írt. Pár nap pihenő következett, majd egy igen nehéz nap, mert délelőttre két vizsga egy időpontra volt kiírva központilag, ami azt jelentette, hogy fizikából az alapszintű tesztet és magyar nyelvből az emelt szintűt egy időben kellett volna megírnia, ami lehetetlen. Végül külön engedéllyel az lett a megoldás, hogy délelőtt megírta a fizika tesztet a többi diákkal együtt, aztán pedig folyamatos tanári felügyelet alatt két óra pihenőidőt kapott, amikor ehetett és unatkozhatott egy külön teremben, a kijelölt felügyelő tanárjával, aki szerencsére fiatal és jó fej volt (még a suli mögé is kikísérte, hogy cigizhessen, mert tudta milyen nehéz helyzet ez Dénesnek). Mindezt azért, nehogy a neten megnézhesse, mi volt a tesztben és mik a megoldások, ha valaki felrakta volna, mert a teszt délelőtt 9-től nyilvános volt. Aztán délután nekilátott a magyar emelt szintűnek, amit kézzel kellett írnia ugye, és hulla fáradt volt mire haza ért. Kicsit tart tőle hogy sikerült a teszt, mert ilyen körülmények között úgy érzi nem tudta a maximumot teljesíteni. Ez után megint pár nap szünet jött, aztán az utolsó tesztet 22.-én írta emelt szinten a design and communication graphics nevű tárgyból, és be is fejezte a vizsgáit. Itt az érettségin csak teszteket írnak, nincs szóbeli vizsga mint otthon. 
Azt kell mondanom elégedett voltam Dénes hozzáállásával, sokat tanult a tesztekre, és a közbeeső szünnapokat is tanulással töltötte. Nem tudom milyen eredményeket ér majd el, és a pontszámai alapján hova veszik fel, de elég sokat tanult az utolsó három hónapban ahhoz, hogy esélyesnek lássam a jó eredményt. Persze adhd-s gyerekeknél soha nem lehet biztosra mondani semmit, csak ha már láttuk az eredményt, nem igazán tudják reálisan felmérni a teljesítményüket. Volt hogy sírva jöttek haza dolgozat után, hogy egyes lesz és négyest kaptak, és volt hogy boldogan mondták, hogy ez most biztos ötös lesz, mert könnyű volt, és kettest kaptak rá. Majd kiderül, az biztos hogy beadta a jelentkezését 20 helyre mert itt annyira lehet és az elért pontszámokon múlik hova veszik fel. Egyetemre is jelentkezett és főiskolára is, bár itt nem így hívják, de kb ez a magyar megfelelője. Az ösztöndíjat már megkapta, ha felveszik az fedezi a tandíját, és némi kajapénzt is kap, szóval nagyon reménykedünk, hogy sikerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése