2014. szeptember 11., csütörtök

Junior Certificate Examination - Dénes

Az egész hétvégénk kicsit nyomott hangulatban telt, ez a tragédia ami a városban történt minket is megviselt. Engem (szerencsére a többiek nem voltak itthon) meg még a temetés is, mivel a templom mellett lakunk közvetlenül, és ki volt hangosítva a gyászmise, az ablakomból pedig pont rálátok a templom bejáratára is, így gyakorlatilag végig szenvedtem a (ravatalozás itt a templomban van, temetés előtti este hozzák a koporsókat és a virágokat, aztán virrasztanak egész éjjel mellettük, és a temetésig a koporsók a templomban vannak) a hétfői hármas temetést. Fehér, gyerek koporsók, síró rokonok, nagyon felzaklatott, sok fájó sebet bennem is megpiszkált, sokat sírtam én is.
De azért mással is foglalkoztunk persze, szombaton elmentünk Mallowba megvenni pár sulis cuccot még a fiúknak, aztán Doneraile Parkban kirándultunk. Csodaszép napos idő volt, ez itt már a vénasszonyok nyara. Több mint egy hete nem esett az eső, és ha egyszer elkezd újra esni, tavaszig már nem nagyon lesz olyan, hogy két nap ne esne egymás után. Tehát ezt ki kell élvezni, vittünk pokrócot, üldögéltünk a napon, csipszet ettünk, és tök jó volt. Ha még valami csoda folytán kitartana hétvégéig ez az idő, akkor nagyon boldog lennék.
Szerdán Dénes megkapta a Junior Certificate Examination-t (a Junior vizsga bizonyítványát), ezt a vizsgát július első két hetében írta meg, de eddig nem tudtuk hogy sikerült, mert az egész országban mindenkinek szeptember 10.-én adták ki az eredményeit. Ez itt nagy eseménynek számít, kb mint az általános iskolai ballagás otthon, csak itt az iskolába nem megy be senki a gyerekeken kívül, viszont 11-kor hazaengedik őket, akkor a család elviszi ebédelni, aztán este bálba mennek. Nincsenek virágok és ajándékok sem mint otthon, van viszont bulizás helyette. Nekem ez szimpibb, nem kell végig ülni az igazgató másfél órás közhely gyűjteményét, és főni a napon állva, ünnepelheted ahogy te akarod. Viszont hogy itt ez a szokás azt csak kedd délután tudtuk meg, ezért mi nem ünnepeltünk különösebben, és Dénes sem vágyott rá, mert neki volt általános iskolás ballagása családi bulival Magyarországon. Viszont Dominak jövőre kénytelenek leszünk, mert ő már az itteni rendszert járja 13 éves kora óta. De Rionna azért meghívta a Dénest kajálni, mert ő tudta hogy mi nem tudtuk az itteni szokást, és nem akarta, hogy Dénes kimaradjon ebből teljesen. Ez igazán kedves volt tőle.
A bizonyítvány egész jónak mondható, két éve nulla angol tudással érkezett ide, és ezért tették vissza a korosztályától egyel lejjebb, mert egy év nyelvtanulás nem lett volna elég hozzá, hogy meg tudja írni angolul a teszteket. Az angol és a történelem nagyon nehéz tárgyak idegen nyelven, ezért ebből nem emelt szinten vizsgázott, viszont matekból, földrajzból, tudományokból, üzleti ismeretekből, műszaki rajzból, és politika és társadalom ismeretből emelt szintű vizsgát írt. Az összes vizsga eredménye 85-40% között van, ami szerintem angolul elég jónak mondható. Persze ennek a vizsgának semmilyen jelentősége nincs, ha valaki nem fejezi be az iskolát az érettségi előtt, mert azt a bizonyítványt kérik majd mindenhol. Ez csak akkor érdekes, ha valaki azt nem teszi le (tényleg mint otthon az általános iskolai bizonyítvány). Szóval a továbbtanulásba nem számít bele, és mivel már két hete tart az iskola, ezért biztos, hogy ha valaki 10% alatti eredményt (vagyis nem elfogadható eredményt, tehát sikertelen vizsgát) ért el az is elkezdhette a következő osztályt, mert bukás nincs. Legfeljebb a két év múlva levő érettségije sem sikerül majd, de bíznak benne, hogy addigra többet tanul, mert megijed a mostani rossz eredményétől és az már menni fog. (Ez is szimpatikusabb nekem, mint stresszeljük a gyereket azzal, hogy ha nem sikerül a próba érettségid akkor nem is mehetsz érettségizni, meg visszarakunk egy évvel, mert ha megszégyenítünk akkor majd az tuti motivál, hogy a kisebbek között is te lehetsz a hülye gyerek! Uhh...ez a véleményem a magyar gimnáziumi rendszerről, és tapasztalatból mondom, hogy pont ellentétes a hatása, mint ami a cél lenne.)
Szerda estére a Niki meghívott minket vacsira, mert névnapja volt, finom kacsasültet készített, és utána még süti is volt. Sajnos nem maradhattunk sokáig, mert Áronnak és Györkinek korán kellett másnap kelni, de jó kis este volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése