2014. szeptember 2., kedd

Iskolakezdés

A múlt hét vége felé sikerült a charity shopban olcsón vennünk egy pár használt legót, így a nyári szünet utolsó hete nagy legózással telt. Egy hétig mozdulni is alig lehetett a nappaliban a legótól, és a következő csomagban az otthon maradt legóinkat is ki szeretnénk hozatni, mert most már nagyon hiányzik a fiuknak. Ez nem olyan játék amit meg lehetne unni, vagy ki lehetne nőni, Áron is nagyon élvezi még mindig.


Na de iskola kezdés: kedden mi a Dénessel még bőszen legóztunk, de Domonkosnak 26.-án már elkezdődött az iskola. Domi a harmadikat kezdi idén és év végén le fogja tenni a Junior Cert. vizsgákat, úgyan azt amit Dénes csinált tavaly év végén. Vizsgáznia kell angolból, matekból, franciából, történelemből, földrajzból, üzleti ismeretekből, tudományokból (ez három tantárgy egyben: biológia, kémia, fizika) műszaki rajzból és társadalmi ismeretekből. Dominak, mivel elsőtől kezdte itt a sulit, tanulnia kell idegen nyelvet is, de írül nem, mert amikor kijöttünk az angolt sem beszélte, úgy kezdett franciát tanulni angolul, még egy nyelvel nem akarták terhelni. De amúgy az osztálytársai (egy- két bevándorló kivételével) mind írül is tanulnak. Ő most otthon a kilencediket kezdené, de itt más a rendszer. 
Dénesnek 27-én kezdődött a tanítás, ő az ötödik osztályt kezdi, ezzel felsős lett és már nem bordó, hanem zöld pulcsiban járhat, és most hogy túl van a tavalyi vizsgákon, már ő választhatott tantárgyakat a kötelezők mellé, ami angol és matek. Választott tárgyakként fizikát, művészeti rajzot, műszaki rajz és tervezést, és könyvelést tanul, és hatodik végén ezekből fog érettségizni. Most éppen tervező mérnők szeretne lenni, és ezek a tárgyak így együtt jó esélyt adnak az ilyen irányú tovább tanuláshoz. Ő nem tanul továbbra sem idegen nyelvet, ( mert német nyelvoktatás nincs ebben a suliban, és ő otthon azt tanult és) mert magyar nyelvből is lehet vizsgázni, a továbbtanuláshoz csak annyi van kikötve, hogy egy modern európai nyelvből vizsgázzon az angol mellé. Nagyon tetszik neki, hogy olyan tárgyakat tanulhat amit ő választott és érdekli, és nem nyúzzák olyasmivel ami soha nem kötötte le. (Mondjuk az otthoni kilencedikes fizika tanárja szerintem dobna egy hátast, ha tudná, hogy itt saját akaratából ezt tanulja és még szereti is.) A Dénes otthon idén érettségizne, de itt a nyelvtanulás miatt vesztett egy évet, ezért csak jövőre végez majd, szerintem ez nem baj, kicsit jobban benő így a feje lágya, mire kikerül a kötelező suliból.

Itt az iskolakezdés anyagilag elég húzós, mert ugye venni kell egyenruhát, mert tavaly csomó dolog elhasználódott, illetve kinőtték, meg felsős lett és új kell. Egy új pulcsi, egy nyakkendő, négy ing, két nadrág, egy dzseki, egy cipő összesen kb 200 euro. A Dénes tankönyvei 230 euro, igaz két évig fogja használni őket, (a Domi még a tavalyi könyveit használja idén ezért neki nem kellett venni) a füzetek, tanszerek, tolltartó stb. kb.100 euro. A két táska 60 euro, a Domi munkafüzeteire kb 50 euro, és a tandíj első részlete két gyerekre 120 euro. Lehet, hogy valamit kihagytam, vagy még csak most fog kiderülni, hogy arra is kell, tehát simán lehet hogy a végösszeg 800 euro körül lesz. Ezek a kiadások nekünk mindig együtt járnak plusz három szülinappal , mert Györki augusztus 16.-án, Áron 24.-én, Domi pedig szeptember 1.-én ünnepli, ezért hát most nyugodtan mondhatom, hogy üres a zsebünk. :)
Ha már egyenruha akkor itt van a családi egyen pólós fiú csapatunk:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése